Kategória: Blog

Miért fontos az olajcsere?

jan 5, 2021 by admin

A kiemelten hirdetett “olajcsere-kilométerek” az úgynevezett ideális esetre vonatkoznak, amely az átlag autós felhasználási körülményeitől nagyon távol áll. Ez az ideális eset a 100%-hoz közelítő, állandó minimális terhelést jelentő üzemmódban való használatot jelenti. Tudjátok, mint ha síkságon, egyenletes fordulatszámon, forgalommentes úton, megállások nélkül autóznánk körbe a földgolyót. Minél kevésbé hasonlít esetünk erre az állapotra, annál kevésbé igaz autónkra az előírt adat. Szerencsére ma már egyre több autó komputere a használati statisztikák alapján jelzi az olajcserét, így egy optimálisan kalkuláló rendszer 30 ezer helyett gyakran 10-15 ezer között jelzi a cserét. Akkor járunk el felelősen, ha az ilyen jelzést komolyan vesszük, mintha csak „mankókerékkel” folytatnánk ezután utunkat. A városi üzemmód ugyanis többszörös terhelést jelent az olaj számára, ahogy természetesen a kuplung, fék, váltó és legtöbb alkatrész számára is hasonlóképp, az országúti egyenletes haladáshoz képest.
Olvass tovább

Autóklíma javítása

jan 5, 2021 by admin

A klímagáz (hűtő közeg) szivárgásának leggyakoribb okai

 

Karambolos sérülés: az abszorbert (klímahűtőt) általában a jármű elején helyezik el, közvetlenül a lökhárító és a hűtőrács mögött. Ennek az az oka, hogy itt éri a legtöbb menetszél – itt a legjobb a hő leadás. Sajnos mindennek következtében balszerencsés esetben egy kisebb koccanásnál is sérül a klímahűtő, vagy valamelyik cső.
Olvass tovább

Miért fontos a futómű beállítás?

jan 5, 2021 by admin

A futómű állítás nem úri hóbort vagy pénzkidobás, évente egyszer, 10-15.000 km-enként mindenkinek ajánlott. Ha a futómű nem tökéletes, a gumijaink gyorsan elkopnak, ezeket pedig drága kicserélni. Míg néhányan autóbolondok vagyunk és a futómű állítása a szokásos fél évi rutinunk része, ez másoknak talán soha nem is jut az eszébe. De ez nem baj: legjobb, ha mindenki azzal foglalkozik, amihez igazán ért.
Olvass tovább