Miért fontos a futómű beállítás?

jan 5, 2021 Auto Javito

A futómű állítás nem úri hóbort vagy pénzkidobás, évente egyszer, 10-15.000 km-enként mindenkinek ajánlott. Ha a futómű nem tökéletes, a gumijaink gyorsan elkopnak, ezeket pedig drága kicserélni. Míg néhányan autóbolondok vagyunk és a futómű állítása a szokásos fél évi rutinunk része, ez másoknak talán soha nem is jut az eszébe. De ez nem baj: legjobb, ha mindenki azzal foglalkozik, amihez igazán ért.

 

Az autó futóművét, felfüggesztéseit használat közben különböző behatások, deformálódások érik. Ezeknek hatására megváltozik a kerék összetartása, dőlése, utánfutása. Ezért elsődleges fontosságú a vezetés biztonsága szempontjából a futómű állítás. A rossz futóművel rendelkező autó vezetése fárasztó és nem biztonságos, mivel állandó kormánykorrigálást igényel menet közben. A rossz futómű beállítás a gömbfejeket, kerékcsapágyakat, felfüggesztéseket, a lengéscsillapító szárát jobban terheli, és jelentősen rontja a gépkocsi egyenes futását, egyszersmind növeli az üzemeltetési költségeket. Kanyarodásnál szintén rendellenesen viselkedik a gépkocsi.

 

Az a futóműállítás célja, hogy a kerekek helyzetét és a kormányzás geometriáját visszaállítsák a gyári értékekre. Néha nagy disznóságok derülnek, ki, a hibás geometriára utalhat az ártatlan kanyarokban csikorgó gumi, a félrehúzó kormány, fura viselkedés gyorsításkor vagy fékezéskor, a féloldalas gumikopás. A folyamat lassú – hacsak nem valami incidens okozza, mondjuk egy padkázás – és akármilyen fura, akár egy másik gumiabroncstól is megváltozhatnak a dolgok. Nincs más, mint időnként beállíttatni a futóművet: ha mást nem, megtudjuk, mit kéne megjavítani rajta, maga az állítás amúgy sem egy vészes összeg.

 

Normál esetben a futómű állapotának felmérése 5-10 perc, futómű mérése 30 perc, állítás 20 perc, befejező műveletek 10 perc. Esetenként egy, másfél óra alatt elkészűl egy futómű beállítás. Minden esetben állapot felmérés, diagnosztika után légnyomás ellenőrzést is végre hajtunk.n Olyan járművek beállítását, melyeknek a  futóműve rossz, sérült nem szoktunk beállítani, előtte javítást javasolunk. A futómű felfüggesztésében egy-egy alkatrész probléma 5-10 mm lógást is eredményezhet, ami a beállítás ésszerűtlenségét jelentheti, mivel egyes paramétereknél akár tizedmiliméteres precizitást követel a gyári beállítási érték. Sérüléses esetekben szükséges lehet egy előzetes műszeres vizsgálat a hiba okok, elsősorban az alkatrész deformációk megállapításához. A művelet 30-60 perc időt vesz igénybe.